Samen maken we Nederland

Als je meer dan 100.000 inwoners van Nederland vraagt om in een paar woorden te vangen wat ze trots maakt op Nederland en wat hun Nederland van de toekomst is, dan is bovenstaande ‘woordenwolk’ het resultaat. Iedereen die we deze woordenwolk laten zien, herkent zijn Nederland van vandaag erin. Tegelijk willen we allemaal een beter Nederland doorgeven aan volgende generaties

Dat ‘beter’, daar heeft iedereen wel ideeën over. Dat we prettiger met elkaar samenleven en dat onze welvaart stijgt. Dat andere landen een voorbeeld nemen aan ons onderwijs, onze gezondheidszorg, onze duurzame samenleving, onze vitaliteit en ons innovatief banenscheppende ondernemerschap. Dat we slimmer omgaan met wat schaars is. En dat we bij dat alles iedereen ‘aan boord’ houden. Dit is nodig. Want ons land biedt veel kansen, kansen voor volgende generaties en voor hen moeten wij het fundament leggen. Onze welvaart en die van onze kinderen is namelijk niet vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld vanwege de –externe - wereldwijde concurrentie, maar ook vanwege de –interne - druk, zoals de vergrijzing. Daarom zullen we met elkaar de kansen, die er volop zijn, moeten zoeken en uitwerken. Een stip op de horizon neerzetten.

Wie zijn we?

NL2025 is een platform waarin onder andere bestuurders en leiders uit de culturele en wetenschappelijke wereld, kunstenaars, CEO’s en sporters ("Aanjagers") zich hebben verenigd. We zetten ons in, op persoonlijke titel, voor een betere toekomst van Nederland. NL2025 richt zich op drie thema’s: onderwijs, duurzame groei en vitale samenleving. Uit de enquête ‘Namens Nederland’ uitgevoerd door onder andere NL2025 onder meer dan 100.000 inwoners van Nederland is namelijk gebleken dat zij binnen die thema’s verbeteringen voor de toekomst willen zien én zich daarvoor willen inzetten.


Alvast gaan verkennen

In onze zoektocht hebben we initiatieven gevonden, die we kunnen helpen uitgroeien – hopen we – tot iets groots en moois. Bijvoorbeeld leraren die elkaar helpen te verbeteren. Sporters die jonge ondernemers tactisch laten denken. Ondernemers die kinderen uit probleemwijken hun creativiteit helpen ontdekken. We zoeken het gesprek op om onze ambitie te verhogen, hoe mooi zou het zijn als iedereen in zijn eigen verantwoordelijkheid zo’n ambitie omarmt? Wij krijgen daar enorme energie van. Het gevoel dat je krijgt als je met een goed gesprek, idee of initiatief mensen met elkaar verbindt, dat je met iets positiefs en opbouwends bezig bent en met iets dat kan groeien zoals een klein land groot kan worden, dat gevoel is met niets te vergelijken.


Help je mee?

We hebben geen tijd om te soebatten waarover we van inzicht verschillen. We zoeken ideeën die mensen bij elkaar brengen en verbinden. Wat de potentie heeft groot te worden, moeten we groter proberen te maken. Ons zoeken heeft succes als we het gevoel hebben dat de volgende generaties beter af zijn dan wij. Wij zijn alvast begonnen. Draag ook je ideeën aan. Verbind je aan initiatieven die groots kunnen worden. Ondersteun deze ambitie en geef die door. Sluit je je aan bij onze zoektocht, want Samen maken we Nederland! Doe ook mee!