Amsterdammer helpt Amsterdammer

Een op de vijf Amsterdammers leeft in armoede – in totaal gaat het om zo’n 97.000 huishoudens. Om deze armoede een ‘gezicht’ te geven, is er in de Amsterdamse krant Het Parool de rubriek “Amsterdammer helpt Amsterdammer”. Hierin krijgen Amsterdammers de kans een wens te vervullen van een stadsgenoot met een minimuminkomen – een grote wens die anders onbereikbaar blijft. Een modern sprookje dus!

Elke zaterdag doet een Amsterdammer die in armoede leeft, een oproep aan een stadsgenoot om zijn of haar materiële wens te vervullen. Het gaat om zeer uiteenlopende dingen. Zo zijn bijvoorbeeld al een bakfiets, een operatie van een hond en een voor de vrager erg belangrijk feest betaald. De uiteindelijke gever staat de week daarop in de krant, met de reden waarom hij of zij juist deze wens wilde vervullen. Inmiddels zijn ruim 130 mensen geholpen door andere Amsterdammers en hebben zij weer een beetje hoop gekregen.

De actie Amsterdammer helpt Amsterdammer is bedacht door Alexander Ribbink en Simon Neefjes. Dit samenwerkingsverband van stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer met Het Parool is in april 2013 van start gegaan. Het doel is aandacht geven aan armoede onder inwoners van de stad en solidariteit tussen stadsgenoten bevorderen. Het is de bedoeling om dit initiatief op te schalen naar andere steden. Op dit moment worden de mogelijkheden in Rotterdam bekeken.

Het verhaal van de 11-jarige Zöe en haar vader, die rond moeten komen van 50 euro per week

Meer Initiatieven